Babakötvény – tényleg kimagasló a kamata?

Túl jó, hogy igaz legyen?

megujultbabakotveny 2013. december 2-én bocsájtotta ki a Magyar államkincstár a 2032S Babakötvény elnevezésű állampapírt.  Ha összehasonlítjuk ennek az állampapírnak a hozamát a többi aktuálisan jegyezhető állampapírral, megdöbbentő különbséget látunk. A következő kép az allampapir.hu weboldal kezdő lapján készült kibocsájtási napon….

Babakötvény kamata
2013. december 2-án kibocsájtott Babakötvény állampapír évi kamata 8,7%

 

 

Gyakorlatilag az utolsó fél évben kibocsájtott állampapírok hozamának több mint kétszeresét fizetik erre az értékpapírra, méghozzá 2014. december 2-ig (utána várhatóan 5% körüli kamat lesz).

Felmerül a kérdés, hogy miért?

Azért, hogy kellően csábító legyen!

A start számlák 2012. októberi államosítását követően drasztikusan visszaesett az érdeklődés eziránt a befektetés iránt (erről már írtam A babakötvény államosítása nem jött be címmel), ezért az államnak tennie kellett valamit, hogy a szülők a start értékpapír számlát, mint gyermek megtakarítási befektetést fontolóra vegyék.

De tényleg olyan csábító ez a kamat?

Azt tudni kell, hogy ez az évente változó kamatozású, kezdetben 8,7%-os (1 év múlva 4,7%-os) kamat csak a többi állampapír befektetés hozamával, valamint a banki kamatokkal összehasonlítva kimagasló.

A piacon található versenyképes gyermek megtakarításokkal 10 %-ot meghaladó hozamokat lehet elérni, ráadásul hosszú távon, és nem csak az első évben. (ha szeretnél gyermekednek ilyet, itt tudsz jelentkezni > >)

Most akkor fektessen start-értékapír számlába a szülő, vagy sem?

Véleményem szerint a kockázat kerülő, óvatos befektetőknek gyermekük életkezdési tőkéjének kisebbik részét mindaddig érdemes ebben a megtakarításban gyűjteni, amíg az állam a tárgyévi befizetéseket támogatja 10%, maximum évi 6000 forinttal.

Ez a mérték meg is határozza azt az éves 60.000.- forintos összeget, amit ebbe a típusú befektetésben szabad gyűjteni a szülőknek.

 

Miért csak a kisebbik részét szabad ebben gyűjteni?

Mivel a Start számlának kemény csapdái vannak, amit nehéz észrevenni.

Ezeket A babakötvény csapdái című bejegyzésben mutatom be részletesen.

Kattints a tetszik gombra és oszd is meg, hogy barátaid is tudjanak erről.

 

 

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük