Kutyának sem kell a babakötvény

Miért nem kell a kutyának sem a babakötvény?

-ezzel a címmel jelent meg egy cikk a Portfolio lapjain!

Babakötvény startszámla start értékpapaír számla
Babakötvény gyermek- megtakaritasok.hu

A cikk taglalja, hogy hiába van:

  • korlátlan befektetési lehetőség
  • automatikus elhelyezés a gyermek korához igazodó babakötvény állampapír sorozatba
  • a befizetések után 10% max évi 6.000 Forintos állami támogatás
  • infláció + 3% kamatprémium
  • ingyenes számlanyitás, számlavezetés. Adó-, illeték- ill járulékmentesség, akkor is

Hatalmas az érdektelenség az állam által kínált gyermek megtakarítás -a babakötvény- iránt.

Az alábbi adatok szintén ezt támasztják alá:

2015. július 31-ig 902.088 db kincstári letéti számlát nyitottak

2005. december 31. után született gyermekek egyszeri életkezdési támogatást kapnak az államtól, ennek összege jelenleg 42.500.Ft. Ezt az összeget helyezik el kincstári letéti számlán.

Ezzel szemben 2015. július 31-ig 83.687 db Start értékpapír számlát nyitottak az államkincstárnál.

Azok a szülők, akik gyermeküknek az államnál szeretnének takarékoskodni áthelyezhetik a fent említett letéti számlán lévő összeget Start értékpapír számlára és ezen kívül önmaguk is bármekkora összeget elhelyezhetnek.

A fenti adatok azt mutatják, hogy bizony a szülők csupán 9%-a gondolja azt, hogy érdemes az államnál gyűjteni gyermekének. (Az adatokat még inkább rontja, hogy Start értékpapír számlát olyan nagyobb gyermekeknek is nyithatnak a szülők, akiknek nem járt az életkezdési támogatás).

Korábbi cikkemben  már én is kifejtettem, hogy mindenképpen érdemes a kincstári letéti számlán lévő pénzt áthelyezni Start értékpapír számlára. Mit kezdhet egy szülő babakötvénnyel?

Ezen kívül leírtam, hogy Miért éri meg babakötvényt nyitni a szülőknek, és persze azt is kifejtettem, hogy mi szól a babakötvény ellen.

A szülők tudják, hogy gyermeküknek gyűjteni kell kezdő tőkét, viszont jelentős részük anyagilag nem tudja megoldani, nincs miből. Aki pedig gyermek előtakarékosságot indít, nem babakötvénnyel képzeli le megalapozni gyermeke jövőjét.

Ha tetszett a cikk oszd meg, hogy barátaid is informálódjanak!

Trixi15

Nem vagyok állam párti a magánnyugdíj biztosításos esetek óta, de a Start szla-t jó ötletnek tartom. Semmi nem kényszer benne, a megnyitás után is dönthetünk úgy, hogy semmit nem fizetünk be rá. Számomra az is pozitív, hogy nem tolják folyton az arcomba a reklámját, nem érzem úgy, hogy üldöznének vele, hogy nyissam meg(részben ezért sem ismert, népszerű, hiszen nem sokat fordítanak a reklámjára). Pl ez egy ingyen pénz, de még a roma lakosság sem használja ki…Sajnos én cikkből egyértelműen azt szűrtem le, hogy a szerző egy termék lejáratsával próbálja a másikat eladni. Így nem az állam védelmében, de nézzük meg már a Start-számlára a tényleges adatokat…

Ezzel a cikkel lehetne vitatkozni, ugyanis épp hogy rekordot dönt idén, 2015-ben a Start-számla nyitás. Nő a pénzintézetektől a Kincstárhoz áthozott régi Start-számlák száma is, mivel a kincstár által kínált „minimális” kamat még mindig jóval magasabb, mint amit a bankok, biztosítók nyújtanak. Részben ezért is folyamatosan bővül a kirendeltségek száma országosan, elég csak az államkincstár oldalára felmenni, rögtön ez a hír fogad minket. A kincstárnál dolgozók, mivel van államkötvényem, tudom, hogy nem jutalékos rendszerben dolgzonak. Még csak államkötvény fajtát sem ajánlhatnak, szóval senkire nem dukmálják a babakötvényeket rá, az embernek magának kell mérlegelni-e, hogy bízik-e annyira az államban, hogy a megnyitást követően befizessen rá.

Kár, hogy a cikk arra nem tér ki, hogy a szülés után még a kórházban a naív kismamákkal kitöltetnek egy kérdőívet „ajándékcsomag” fejében. Így szerzik meg a biztosítósok a friss szülők címét, nevét, majd telefonon Start-szlára hivatkozva zaklatják a családokat. Időpontot csikarnak ki belőlük. Kimennek házhoz, majd kiderül közük nincs a Start-szlához, hanem életbitosítást akarnak a gyerekre kötettni. Rengeteg anyuka panaszkodik ezekre a visszaélésekre. Aki észnél van, tudja, hogy állami iroda hétvégén, vagy munkaidőn túl nem dolgozik, főképp nem megy házhoz!!!

A cikkben írtakra reagálva pedig itt egy ellenpélda cikk:
http://index.hu/gazdasag/2015/04/27/nagyon_veszik_a_babakotvenyt/

Lajos

Kedves Trixi15!
Köszönöm hozzászólását, viszont szeretném megjegyezni, valamit nagyon félreértett. Egyáltalán nem járattam le a cikkben a terméket és nem próbáltam másikat eladni. Kérem olvassa el még egyszer figyelmesebben.

Sőt inkább a cikkben az szerepel, hogy érdemes a Start számlát megnyitni „Korábbi cikkemben már én is kifejtettem, hogy mindenképpen érdemes a kincstári letéti számlán lévő pénzt áthelyezni Start értékpapír számlára. Mit kezdhet egy szülő babakötvénnyel?

Lehet, hogy rekordot döntött 2015-ben a Start számla nyitás, viszont az Ön által belinkelt index cikkben is az szerepel, hogy 2015. március végéig 77 ezer számlát kezelt az állam. Ez teljesen összhangban van a Júliusi több mint 83 ezerrel. Vagyis visszautalnék a bejegyzésemre: Júliusig több mint 902 ezer letéti számlát nyitottak (ennyi gyerek született 2006. jan. 1. és 2015 júliusa között), ezzel szemben csupán 83 ezer (9%) szülő gondolta, hogy start értékpapír számlát nyit és esetleg az államnál gyűjt gyermekének pénzt. Ez minden csak nem hatalmas érdeklődés. Az ellenpéldának felhozott cikk (Nagyon veszik a babakötvényt), szenzációhajhász címe miatt, még egyáltalán nem ellenpélda. Ha az index cikkében szereplő arányban nyitnának szülők start értékpapír számlát (minden második babának szülei) akkor ma már több mint 400 ezer start értékpapír számlát kellene, hogy kezeljen az államkincstár a 83 ezer helyett.

A Start értékpapír számla ma már egyirányú, nem lehet pénzintézetnél nyitni, csak az államnál. Ha valaki váltani szeretne a pénzintézettől csak az államhoz viheti. Ezt is leírtam már, hogy a pénzintézeti kamatok elmaradnak attól, amit az állam nyújt, ezért érdemes átvinni. Ebben a cikkben az alábbi helyen találja: A pénzintézeteknél lévő start számlákkal mi a helyzet?

Az Ön által felvetett „ajándékcsomag”-os címvadászatot mélyen elítélem. Engedtessék meg nekem az írás szabadsága, de ebben a cikkben nem szándékoztam az ügynökök piszkos módszereivel foglalkozni, csupán a start értékpapír számlák alakulását igyekeztem tárgyilagosan bemutatni.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük