Gyermekkorban dől el, ki hogyan kezeli a pénzt

A jövedelem vagy a neveltetés a meghatározó?

Minden szülő legnagyobb álma, hogy gyermeke felnőttként boldoguljon és megállja a helyét az életben. Legtöbben nem is tudják, hogy mekkora felelősségük van gyermekük boldogulásában.

A magasabb jövedelműek hogyan kezelik a pénzt?

Egy hazai kutatás során megvizsgálták, hogy az átlagnál magasabb jövedelmi helyzetű banki ügyfeleknél mi határozza meg, hogyan kezelik a pénzüket, és mi alapján dől el, hogy várhatóan kiből lesz vagyonos?

 

Legfőbb megállapítás, hogy nem a rendelkezésre álló jövedelem határozza meg leginkább, hogy egy személy hogyan gondolkodik a pénzügyekről és milyen szintű kockázatokat hajlandó vállalni.

Legmarkánsabban a pénzügyek, illetve pénz iránti attitűd (beállítódás) határozza meg az ügyfelek anyagi lehetőségeit, a vagyonosodás felső határát hosszabb távon.

Pénzhez való hozzáállás

A pénzügyekhez való hozzáállást tekintve három csoportot kategorizáltak.

  • Fenntartók
  • Gyűjtögetők
  • Pénzcsinálók

A Fenntartók és Gyűjtögetők bár az átlagosnál magasabb jövedelemmel bírnak, de attitűdjüket tekintve az átlagosnál szegényebb ügyfelekhez hasonlóan gondolkodnak a pénzügyekről. Rájuk a fenntartás és a tartalékolás jellemző, egyfajta félelem motiválja őket a pénzügyek terén és kerülik a kockázatokat. A pénzzel kapcsolatos spontán megnyilatkozásaik túlnyomórészt negatív érzelmi kötődésűek (válság, bizonytalanság, elveszettség, káosz stb.)

A Pénzcsinálók csoport tagjai ezzel szemben tudatosabban kezelik pénzügyeiket, rájuk inkább jellemző a több lábon állás, a kockázatok mérlegelése és elfogadása a magasabb profit elérése céljából.

Pénzhez való hozzáállás
Pénzhez való hozzáállás

Mi a meghatározó pénzügyek kezelésében?

A marketing-pszichológiai magyarázat szerint a pénzzel kapcsolatos tanult elképzelés, szülői programozás határozza meg leggyakrabban, hogy hogyan kezeljük pénzügyeinket, mennyire merünk kockázatot vállalni, és milyen belső motivációs tényezővel rendelkezünk e téren.

A pénzügyekkel kapcsolatos „belső tudattalan program” erősen meghatározza, hogy az úgynevezett

  • „szegény-gondolkodás” pénzzel és elvesztésével kapcsolatos félelem a fő motiváció vagy
  • „gazdag-gondolkodás”  a pénz gyarapszik, ha dolgoztatják, ez kockázattal jár, de a veszteségből tanulhatok” jellemző az ügyfelekre.

Az átprogramozás szinte lehetetlen.

A „belső program” megváltoztatása pedig nem egyszerű, ehhez nem elég a jövedelem folyamatos növekedése sem, hanem tudatos „belső lépésre” van szükség, amely sokaknak talán nem is sikerül. Az alapgondolkodás nagymértékben meghatározza, hogy az ügyfél mennyire képes a kockázatokat kezelni, milyen pénzügyi termékekben gondolkodik, és milyen üzenetekkel, ígéretekkel lehet hatékonyan megszólítani.

Legfontosabb a szülő milyen alapod ad.

A szülői felelősség egyértelmű, amit mutatsz, amit tanítasz gyermekednek a pénzről, az fogja az életét leginkább meghatározni.
Te tudod megoldani, hogy gyermeked gazdag- gondolkodásúvá  és Pénzcsinálóvá váljon.
Ebben segítségedre leszek, válassz számára Te is olyan gyermek megtakarítást amivel példát mutatsz és megteremted az alapját a gazdag-gondolkodásnak itt tudsz elérni > >

 

Forrás: GFK

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük