Jó házasság fél egészség

Megdöbbentő! Három házasságból kettő válással végződik!

Házasság
Friss házasok

Ahogy elnézzük a statisztikákat, siralmas dolgot látunk: 2011-ben 35 750 házasságkötésre 23 200 válás jutott. Három házasságból kettőben elválnak! Nagyon durva arány. (részletes KSH tábla a cikk végén)

Erre a romló társadalmi folyamatra hívja fel az emberek figyelmét a mai vasárnappal kezdődő

Házasság Hete

De, vajon miért van olyan sok válás?

A fogyasztói társadalom elment egy olyan irányba, hogy ha valami nem jól működik, akkor azt ki kell dobni, és ez érvényes az olyan intézményekre is mint a házasság.

Gyermekek felnőttkori életéhez a szülők nyújtanak mintát. Ha egy gyermek csonka családban nő fel, sokkal nagyobb az esélye, hogy felnőttként ő is az elváltak táborát gyarapítja. Egyszerűen lemásolja a szülők mintáját.

Pedig nagyon sok érv szól a házasság mellett, nézzünk néhányat!

1. Ketten sokkal könnyebb boldogulni, mint egyedül

  • Ha a megélhetést nézzük, egyértelműen kitűnik, hogy ketten sokkal könnyebb egy otthont fenntartani mint egyedül. (De persze csupán gazdaságossági szempontból, nem szabad egy rossz házasságot fenntartani.)
  • Gyermeknevelés komoly szervezést igényel, amit párosan gördülékenyebben meg lehet oldani. (baráti körben jól látom, mit küszködnek az elvált szülők a két gyermekkel, és persze a gyerekek is szenvednek)

 

2. Magasabb jövedelem és jobb egészség

Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a házasok magasabb jövedelműek és jobb egészségnek örvendenek mint a nem házasok.

 

3. Családban felnőtt gyermekeknek könnyebb

Házasságban felnövő gyermekek könnyebben meg tudják tanulni, felnőttkori szerepüket. Kislányok az anya feladatait, fiúk az apa feladatait.

Érzelmileg is kiegyensúlyozottabbak azok a gyermekek, akik házas családban nőnek fel. (Most biztos lesz néhány házasság nélküli pár, aki ezzel nem ért egyet. Ők azt szokták mondani, hogy nem a papír tartja Őket össze, hanem a szeretet. Viszont ha gyermeket vállalnak, azt is vállalják, hogy felnevelik, akkor miért nem merik felvállalni egymást?)

A csonka családban a gyermekek létbiztonsága is sérülékenyebb. Arról nem is beszélve, hogy egyedülálló szülő, sokkal nehezebben teremti meg gyermeke jövőjének alapjait.

 

A megfelelő házastársi kapcsolatban sok mindenre oda  kell figyelni.

Olyan nincs, nem is létezik, hogy mindig, minden fenékig tejföl. Viszont a problémák mellett soha nem szabad elmenni. Egy jó házasságba az örömben, és a problémák megoldásában is közösen kell részt venni.

Az elégedettség, a szeretet, a szerelem, a meghittség, a bizalom, a szenvedély és az elkötelezettség az, ami erőssé teszi két ember szövetségét a házasságban. Erről egy Metropol cikk itt

 

Ahogy az alábbi táblázat is mutatja, egyre több házasság végződik válással.

Házasságkötés és válások száma (Forrás: KSH)
Házasságkötés és válások száma (Forrás: KSH)

 

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük