Női egyenjogúság az életbiztosításokban

Nő homokórávalMár csupán néhány hétig köthetnek a férfiaknál kedvezőbb díjú életbiztosítást a nők, az egységes tarifákat ugyanis Európai előírásoknak megfelelően rövidesen bevezetik a biztosítók. Az új díjak a nőknél 5-90 %-os drágulást is jelenthet. A hölgyeknek tehát még most érdemes szerződést kötniük.

Nemek közötti különbség a biztosításoknál ezután nem számít

A nemek közötti különbséget nem csak biológiailag, hanem statisztikailag is egyértelműen ki lehet mutatni.
A nők Európa minden országában jó pár évvel tovább élnek, mint a férfiak. Magyarországon a KSH adatai szerint a születéskor várható élettartam 7- 8 év a nők javára. Ezért biztosítási szempontból sokkal kisebb kockázatot jelent egy azonos korú női ügyfél, mint egy férfi. A kisebb rizikót eddig egyértelműen mutatták az alacsonyabb biztosítási díjak. Viszont 2012. december 21. után a biztosítók nem tehetnek különbséget nők és férfiak tarifái között. A férfiak díját egy picit csökkentik, a hölgyekét pedig emelik és a jelenlegi árazások között lesz az egységes díj.

Miért kell változtatni?

Az Európai Bíróság egy asszony és az őt támogató belga fogyasztóvédelmi csoport beadványát hagyta jóvá, és éppen a nők vélelmezett hátrányát próbálta orvosolni, amikor tavaly tavasszal meghozta diszkriminációellenes ítéletét, és kimondta, hogy a biztosítóknak egységesíteniük kell a tarifáikat.
A döntéssel végeredményben éppen a nőkkel szúrtak ki az egyenjogúsítás hívei, és ezért kell december 21. után többet fizetni a hölgyeknek.

Milyen mértékű emelkedésre lehet számítani?

Mielőtt erre választ adnék, nézzük meg, milyen részekből áll az ügyfél által fizetett biztosítási díj, ez azért érdekes, mivel ezek közül csak egyiket érinti az emelés.
Biztosítási díj részei:

  1. Vállalkozói díjrész: a biztosító költségeit, nyereségét, üzletkötő jutalékát tartalmazó rész
  2. Kockázati díjrész: A kockázatért fizetett rész. EDDIG EZ VOLT DIFFERENCIÁLVA NEMENKÉNT, ÉS EZT ÉRINTI A VÁLTOZÁS
  3. Befektetési díjrész: a befektetésre kerülő összeg – Kockázati életbiztosításnál nincs ilyen rész

Ezek hozzávetőleges arányát az alábbi grafikon tartalmazza. A pontos arányok biztosítónként eltérőek és a társaságok üzletpolitikai titokként kezelik.

 

Érdemes az alábbi életbiztosítási fajtákat külön vizsgálni, hiszen a várható emelkedés mértéke jelentősen eltérő lesz a két típusoknál.

1. Kockázati életbiztosítás. Biztosítási esemény a halál. Ha bekövetkezik, akkor a biztosító kifizeti a biztosítási összeget a kedvezményezett részére. Ha lejáratot az ügyfél megéri, akkor ez egy biztonsági költség volt, hiszen lejáratkor nem fizet semmit a biztosító

Vegyünk erre egy példát (*). 40 éves egészséges, nem dohányzó ügyfél köt 20 évre 15.000.000.-Ft-os kockázati életbiztosítás. Ennek havi díja, ha hölgyről van szó 5.160.-Ft és 9.480.-Ft ha férfiről. Ennek díja a változást követően, valahol 8-9.000 Ft között várható.

2. Megtakarításos életbiztosítás. Jelentős befektetési elemet tartalmaz. Biztosítási esemény bekövetkezése esetén és lejáratkor is nyújt szolgáltatást.

Példa (*). Ügyfél és a futamidő a fenti példával azonos. 3.000.000.-Ft- os életbiztosítás, mely tragédia esetén vagy 20 év lejárat elérése esetén is garantáltan kifizeti a 3 millió Ft-ot és a befektetésen elért nyereséget. Havi díja hölgy esetén 14.434.-Ft, és 15.200.-Ft férfi esetén.

(*)A példák kiragadottak, az árazások biztosító társaságonként eltérőek.

A bemutatott példák alapján megállapíthatjuk, hogy a Kockázati életbiztosításoknál komoly mértékű emelkedés lesz, ami akár 90%-ot is elérheti. A megtakarításos életbiztosításoknál az emelkedés mértéke, csupán néhány %

Tehát aki kockázati életbiztosításban gondolkodik, annak még a változás bevezetése előtt érdemes megkötnie. Ez azért kiemelten fontos, mivel a díj a teljes futamidőre érvényes, egyáltalán nem mindegy, hogy 20 éven keresztül alacsony díjat fizet valaki a szolgáltatásért, vagy a 90%-kal magasabb díjat.

 

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük