A babakötvény 5 csapdája

Milyen buktatók vannak az új babakötvényben?

 

Babakötvény buktatóiEbben a bejegyzésben megvizsgálom az új babakötvény gyengeségeit. Feltárom miért nem szabad egy szülőnek csak babakötvényben gyűjteni gyermeke megtakarítását?

Melyek azok a kulcsfontosságú tényezők, amelyek miatt jobb gyermek megtakarítások kiegészítéseként szabad csak a babakötvény konstrukciót alkalmazni.

 

Babakötvény alapja törvényi szabályozás és a törvényeket az aktuális kormányok hozzák.

 

1. A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény bármikor megváltoztatható

paragrafusEz pedig azt jelenti, hogy bármelyik -most kedvező- feltétel (hasonló értékpapíroknál magasabb kamat, költség- és adómentesség, 10% állami támogatás) egy tollvonással megszüntethető.

 

Arról nem is beszélve, hogy élesen él még az emlékezetünkben a Magánnyugdíj-pénztári vagyon einstandolása (államosítása). Persze nem valószínű, hogy a start-értékpapír számlán lévő gyermekeknek félretett megtakarítást elvennék…

Amikor az államkincstár egyik dolgozójával beszélgettem (régen iskolatársak voltunk), Ő mondta: „Csak nem veszi el ezt is az állam, mint a magánnyugdíj pénztári pénzeket. Bár ha nagy szükség lesz rá és valahonnan pénz kell, bármihez hozzányúlnak…

Szóval ez nem csak nekem jutott eszembe!

2. Hozzáférhetőség korlátja

300px-Korhatár_18.svgA teljes megtakarítás csak a gyermek 18. életévének betöltése után érhető el, korábban nem vehető fel belőle pénz.

Mi van akkor, ha gyermeked szeretne 15 éves korában egy évet külföldre menni, mert ott jobban meg lehet tanulni a nyelvet , a legkedvesebb barátjával már kis is nézték a sulit és csak 2 millióba kerül? Hát start-értékpapír számlán hiába lesz pénze, abból nem tudjátok kifizetni!

 3. Nem kontrollálható

alkoholista lányA start-értékpapír számlán összegyűjtött megtakarítást csak a gyermek veheti fel! A betét elhelyezése után a szülőnek elveszik minden rendelkezési joga a megtakarítás felett.

Ha a gyermek „megbolondul” (rossz társaságba keveredik, belép egy szektába, kábítószeres-, alkoholista lesz, vagy megromlik szüleivel kapcsolata), akkor is  a gyermek veheti fel a teljes összeget. Hiába gyűjtötték a szülők, nincs semmilyen vétó joguk. A teljes megtakarítás felett megszűnik a szülői kontroll.

4. Lehet, hogy semennyit (0%-ot) kamatozik évente

nulla kamatA gyermek külföldre települése esetén, a start-értékpapír számlán lévő pénz nem kamatozik (és fel sem vehető gyermek 18 éves koráig).

Gyakori jelenség a külföldi munkavállalás. Ha az egész család felkerekedik, és külföldre települ néhány évre, természetesen bejelentett lakóhellyel kell az adott országban rendelkezni, hogy munkát vállalhassanak és a gyermekük ott tanulhasson. Viszont ettől a pillanattól kezdve, 0 % kamatozásúvá válik és addig az is marad a start értékpapír számlán lévő megtakarítás, amíg nem települnek vissza belföldre.

5 A kifizetés célja korlátozott

Gyermek megtakaritasok persely feltörés tilosHiába gyűjtöttek a szülők pénzt, a felhasználás módja korlátozott. A kifizetés csak:

  • tanulmányokra,
  • lakhatásra,
  • pályakezdésre,
  • gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére,
  • jogszabályban meghatározott más célokra használható fel.

Ha szülőnek, vagy gyermekének súlyos egészségügyi problémája adódik, aminek drága gyógykezelése csak külföldön oldható meg (tudod ez az amikor az ember még a házát is eladja), hiába van megtakarítás, nem használható fel. Pedig ilyenkor az egészség az első!!

Jelenleg nincs szabályozva, hogy a felhasználás hogyan lesz ellenőrizve, ez még azért tartogathat érdekességeket.

Ha Szeretnél személyre szabott, jó gyermek megtakarítást gyermekednek, itt tudok segíteni > >

Ha tetszett a bejegyzés kattints ide a tetszik gombra, és oszd is meg, hogy barátaid is megismerjék.

asdfghj

MANYUP rendszernek pont semmi értelme nem volt, szerkezetileg veszteséges volt mind az államnak, mind a járulékfizetőnek
egyáltalán nem releváns, miért szüntetné meg a kormány ezt, ahogy a MANYUP rendszert, sőt ha ezt megtenné azzal a pénzügyi bizalmat veszítené el

persze lehet egy balos csodaszakértői kormánytól majd kitelik, ha megint csődközelbe viszik az országot, mint 95ben 2008ban…

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük