Önállóságra képtelen gyermeket nevelünk

gyermek otthon marad30 éves koráig a legtöbb fiatal szüleinél lakik!

Miért van ez?
Vajon az állam, a gyermek vagy a szülő a hibás?
Az élet rendje, hogy mikor a gyermek felnő, kirepül a családi fészekből, megkezdi önálló életét.
Igen ám, de a mai világban a gyermekek nem akarnak (vagy nem tudnak?) elköltözni otthonról….


élvezik a „MAMAHOTEL” biztonságát, kihasználják az „ANYA ALL INCLUSIVE” ellátást. Ezt támasztja alá a K&H legfrissebb felmérése is, miszerint a 19-29 éves városi fiatalok 62 százaléka még a szüleivel él.

Önálló élet, de hogyan?

A szülői házból való elköltözés egyik lehetséges módja, hogy albérletbe megy a gyermek. A fiatalok 18%-a él albérletben, melynek díja rezsivel együtt átlagosan havi 53.0000 forint. Ami elég komoly tételnek számít 153.600 Forint átlagkeresetnél (forrás). A lakhatási költségek kifizetése után megmaradt jövedelemből kell enni, inni, ruházkodni, közlekedni, szórakozni… stb. és még saját lakásra előtakarékoskodni. Ez az, ami már szinte lehetetlen. Vagyis az albérlet, nehéz átmenet a saját lakás állapotába.

 

Az önálló életkezdés legideálisabb módja a saját lakásba költözés.

Lakás
Fiatalok saját lakást szeretnének

Hogyan juthat egy fiatal saját lakáshoz?

  • Szülei, vagy a párjának a szülei vesznek nekik. Ez talán a gyermekek 10%-ának adatik meg.
  • A gyermek részben vagy egészben hitelből vásárol lakást. Ehhez persze önerővel vagy plusz fedezettel, és hitelképes jövedelemmel kell rendelkezni.

Komoly segítség, ha önerőt a szülő már gyermek születésétől kezdve gyűjti. Elég a családi pótlékot félretenni számára és 20-25 év alatt akár 4-5 millió forint is összegyűlhet belőle, ami már elég önerő egy lakás vásárláshoz.

Lehet mutogatni egymásra, hogy a kialakult helyzetért az állam, a szülő vagy a gyermek a hibás.

 

De ki tudja megoldani?

államadosság20140930
Forrás: www.akk.hu

Talán az állam?

A mai gazdasági helyzetben mikor az államadósság a csillagokat súrolja, nem igazán reális elvárás, hogy az állam komolyabb támogatást nyújtson és megoldja a fiatalok otthonteremtési lehetőségét.

Talán a gyermek?

Ha versenyképes tudással, megfelelő végzettséggel rendelkezik, akkor van esélye, hogy átlagnál jobban keressen, akkor tudja kifizetni albérletét, vagy inkább saját lakásának törlesztő részletét. Ha átlagos, vagy átlag alatti jövedelme lesz, marad otthon a szülők nyakán, vagy elmenekül külföldre.

Vagy a  szülő?

Ha gyermekét hozzásegíti versenyképes szakmához, akkor már tett azért, hogy gyermeke boldoguljon és átlagnál jobb jövedelemmel rendelkezzen. A legfontosabb, hogy tőkét gyűjtsön számára, hogy ki tudja fizetni taníttatását, lakásának önerejét. A megfelelő szülői magatartással, gondoskodással, tőkegyűjtéssel lehet olyan gyermeket nevelni, elindítani az életben, aki megáll a saját lábán, akire méltán lesz büszke a szülő is.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük