Új babakötvény – a legfontosabbak, amiről a szülőknek tudni kell!

Az életkezdési támogatás

megujultbabakotvenyAz állam a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény (FÉTÁM 2005.évi CLXXIV. tv) értelmében a 2005. december 31. után született gyermekek javára (jelenleg) 42.500 forint egyszeri életkezdési támogatást biztosít. Feltétel, hogy a gyermek magyar állampolgárságú és magyarországi lakhellyel rendelkező legyen.

Kincstári letéti Start-számla – Babakötvény

A baba születését követő hónapban az államkincstár (a gyermek születését igazoló adat és az adóhatóság által hivatalból továbbított gyermek adóazonosító jele alapján) automatikusan kincstári Letéti start-számlát nyit, melyen elhelyezi az életkezdési támogatás 42.500 forintos összegét. Erről írásban értesítést kap a szülő.

Kamatozás

A Magyar államkincstár a letéti start-számla összegét a gyermek 18. éves koráig évenként növeli:
•    2014. január 31-ig az ötéves futamidejű állampapírok átlaghozamával
•    2014. február 1-től pedig az előző évi infláció mértékével.
Erre a számlára egyéni befizetési lehetőség nincs!

Ha a szülő szeretné ezt az összeget növelni, akkor lehetősége van:

Kincstári Start-értékpapír számlát nyitni

Kincstári Start-értékpapír számlát 2012. október 1-től csak a Magyar Államkincstárnál lehet nyitni online időpont foglalás itt lehetséges > >. (korábban ilyet lehetett bankoknál és Takarék Szövetkezeteknél is)
A számla megnyitás után a korábbi letéti start-számláról átvezetik a 42.500 kamatokkal növelt összeget a Start-értékpapír számlára. Erre a számlára a szülők, hozzátartozók bármekkora összeget elhelyezhetnek.
2006. január 1. előtt született gyermekek életkezdési támogatásban nem részesülhettek, de javukra is nyitható Start értékpapír számla, viszont az Ő esetükben számla nyitással egyidejűleg befizetendő legalább 25.000 forint.

Állami támogatás.

A start-értékpapír számlára történt befizetések után állami támogatás is kapcsolódik. Ennek mértéke a befizetett összeg 10%-a évente azonban legfeljebb 6.000 forint. A maximális állami támogatást tehát évi 60.000 forint befizetéssel lehet kihasználni.
Ez a 2005. december 1. után és a 2006. január 1. előtt született start-értékpapír számla tulajdonos gyermekekre egyaránt vonatkozik.

Mibe fektetik a start-értékszámlára befizetett összeget?

2013. december 2-án a Magyar Állam kibocsájtotta a 2032S sorozatú Babakötvény elnevezésű állampapírt. (Babakötvény 2032S Nyilvános ajánlattétel).

Minden 2014. február 1. előtt született gyermek számára ebbe az állampapírba fektetik a megtakarítást, függetlenül attól, hogy a szülők mikor nyitották, vagy nyitják meg a start-értékpapír számlát, és mikor fektettek be rá pénzt.

Ezután minden év februárjában ki fognak bocsájtanak egy 19 éves futamidejű babakötvény állampapírt. A 2014-ben kibocsájtásra kerülő babakötvényből  a 2014. január 31. után és 2015. február 1. előtt született gyermekek vásárolhatnak.  Tehát ezután a tárgyévi babakötvényből a tárgyév január 31 után és a következő év február 1 előtt született gyermekek fektethetnek.

A start-értékpapír számla kamatozása

A babakötvény állampapír változó kamatozású. Mértéke az előző évi KSH által közzétett átlagos fogyasztói árindex-változás (= infláció) plusz 3% kamatprémium. A jelenlegi 2032S jelű babakötvény állampapír kamata 2013. december 2-ától 2014. december 2-ig – tartó kamatperiódusban 8,7 százalék.
Kamat megállapítás fordulónapja minden év december 2.
(A 2013. évi infláció 1,7% volt, ezért 2014. dec. 2-től 2015. dec. 2-ig a kamat 4,7% lesz.)

Milyen költsége van a start-értékpapír számlának?

A start-értékpapír számlának, számlavezetésnek nincs semmilyen költsége.

Milyen adók terhelik a befektetés hozamát?

A hozamot nem terheli sem a 16 százalékos kamatadó, sem a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás, azaz teljesen adómentes.

A pénzintézeteknél lévő start-számlákkal mi a helyzet?

2012. október 1. előtt bankoknál és takarékszövetkezeteknél is lehetett start-számlát nyitni, viszont ott általában a jegybanki alapkamat (jelenleg 3%) körüli kamatot fizetik a megtakarításra. Ami azért drasztikusan elmarad az Államkincstárnál lévő 8,7%-tól. Ezen kívül az is előfordulhat, hogy költséget is számít fel a bank.

Érdemes tehát a szülőknek bemenni a start-számlájukat vezető pénzintézetükhöz, és tájékozódni. Ha ott rosszabbak a hozam és költség feltételek, akkor az Államkincstárhoz át lehet vinni a teljes megtakarítást. Ezzel a váltással nagyobb tőkét tudnak gyermeküknek gyűjteni.

Ki veheti fel a megtakarítást?

Véleményem szerint a Babakötvény / Start számla egyik sarkalatos kérdése, pontosan ez. Ugyanis a megtakarítást csak a gyermek veheti fel! A pénz feletti szülői kontroll teljesen elveszik!

Hogyan veheti fel a gyermek?

Most az új babakötvény állami reklámozásakor, államkincstári megnyitásakor (személyes tapasztalat) ezt a fontos tényezőt egyáltalán nem, vagy csak nagyon felületesen érintik. Ugyanis a megtakarítás NEM! használható fel szabadon, jogszabály korlátozza a kifizetés célját, kifizetés kizárólag az alábbi célokra teljesíthető:

  • tanulmányokra,
  • lakhatásra,
  • pályakezdésre,
  • gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére,
  • jogszabályban meghatározott más célokra.

Az, hogy ezeket hogyan kell igazolni, ha nem igazolja a fiatal milyen szankciókat von maga után még nincs szabályozva.

Mikor vehető fel?

Csak a gyermek 18. életévének betöltése után.

Korábban hogyan vehető fel?

A megtakarításhoz korábban csak a gyermek halála esetén lehet hozzáférni.

Összefoglalva

Mindenképpen érdemes szülőknek Start-értékpapír számlát megnyitni, és oda átvezetni a start-letéti számláról a kezdeti 42.500 forintos állami támogatást. Így+3% kamatprémiummal magasabb hozamot kapnak befektetésükre.

További összeget is érdemes befektetni, de én nem ajánlom az évi 60.000.Ft-nál nagyobb mértékű befektetést.

Ennél nagyobb összeget olyan konstrukcióba érdemes, ami nem tartalmaz ennyi kötöttséget (18 éves kortól vehető fel, kötött célra, csak a gyermek férhet hozzá).

Ahhoz, hogy elfogadható szintű, stabil tőkét gyűjts gyermekednek, más rugalmasabb gyermek-megtakarítást is indítani kell!

Olvasd el azt is Mi a jó az új babakötvényben

Olvasd el ezt is A babakötvény 5 csapdája

Ha tetszett, kattint ide a tetszik gombra, és oszd meg, hogy ismerőseid is megismerjék az Új babakötvényt!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük