Mi a jó az új babakötvényben?

Új babakötvény, tényleg, mi a jó benne?

Ebben a bejegyzésben megnézzük, szerintem miért kötelező szülőknek megnyitni a start értékpapír számlát gyermeküknek, akkor is ha nem tesznek rá semennyi pénzt.

Valamint, mi az, ami jó az új babakötvényben, menyit érdemes ebbe fektetni…

1. Kötelező

Kötelező haladási irány
Kötelező haladási irány

Ha egy szülő nem akarja, hogy kevesebb pénze legyen gyermekének akkor: KÖTELEZŐ megnyitnia a start értékpapír számlát.

A 2005. december 31. után született gyermekek az államtól kapnak 42.500 forint életkezdési támogatást, mely start letéti számlára kerül és 2014. január 31-ig az öt éves állampapír hozamával egyező kamatot fizet rá a kincstár.

Ez viszont 2014. február 1-el megváltozik és minden év február 1-én az előző évi infláció mértékének megfelelő mértékű kamatot írják jóvá.

Ha viszont ezt az összeget a szülők letéti start számláról áthelyezik Start-értékpapír számlára, akkor infláció + 3 % kamatprémiummal kamatozik!

Ha a szülők nem tudnak, vagy nem akarnak az államkincstárnál megtakarítani, akkor is KÖTELEZŐ megnyitni a start értékpapír számlát, hogy ne inflációval, hanem Infláció +3% kamatprémiummal kamatozzon gyermekük pénze!

 

2. Állami támogatás

A számlára teljesített befizetések után évente a befizetések 10%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft állami támogatást írnak jóvá a számlán (gyermekvédelmi kedvezményre jogosult esetén az állami támogatás 12%, de maximum 12.000 Ft).

 

3. Díj és költségmentes

A számla díjmentesen megnyitható, a számla vezetéséért, a megbízások teljesítéséért és a kifizetésért a Kincstár semmilyen díjat nem számít fel.

 

4. Adó és járulékmentes

A gyermek 18. életévének betöltéséig keletkezett megtakarítás és hozam mentesül mindennemű adó, járulék és illeték alól.

5. Nincs befizetési kötelezettség

A szülő, ha akar bármikor fektethet be, ha nem akar, vagy nem tud, akkor nem fektet be ebbe a konstrukcióba.

Összefoglalva:

Minden szülőnek érdemes megnyitni a Start értékpapír számlát és áthelyezni a kapott 42.500.-Ft kezdeti támogatást, mert + 3%-kal jobban kamatozik, mint a letéti számlán.

A befektetések után 10% maximum 6.000.- Forint állami támogatás miatt, az ideális befektetés ebbe a konstrukcióba évi 60.000.-Ft.

Valójába ez a megtakarítás a kispénzű embereknek nyújt megoldást.

 

Ha tetszett, kattints a tetszik gombra, és oszd meg, hogy barátaid is megismerjék.

 

VB

Start értékpapír számlának milyen költségei vannak?
Minden városban, minden bankban nyitható?
Emellett milyen megtakarítás javasolt gyerekek részére? (havi kis összegű befizetés nyugdíjasoktól unoka részére)

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük