Padlón a babakötvény kamata

 Történelmi mélyponton a babakötvény!

padlon a babakotveny kamata
Padlón a babakötvény kamata

 

Alig 14 hónappal a babakötvény állampapír bevezetése után a kezdeti évi 8,7% kamatról csaknem harmadára 3%-ra csökkent 2015. február 2-án a babakötvény állampapír kamata. Ezzel elérte a jogszabály által meghatározott minimális szintet, ennél már nem mehet lejjebb, hacsak…

 

…jogszabályt nem módosítanak, amire valljuk be őszintén azért már volt példa.

Mi határozza meg a babakötvény állampapír kamatát?

A babakötvény állampapír évente változó kamatozású.
A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázis és a kamatprémium összege.

A kamatbázis megegyezik az előző évi KSH által közzétett átlagos fogyasztói árindex-változás (= infláció) mértékével, azzal, hogy amennyiben ez az érték negatív lenne, akkor a kamatbázis 0%-kal egyenlő.
A kamatprémium pedig 3%
2014-ben a KSH infláció -0,2% volt (vagyis nem infláció, hanem defláció volt) ezért 2015. február 2-től kibocsájtott babakötvény 3 sorozata és a 2014-ben kibocsájtott babakötvény 2. sorozata évi 3% kamatot fizet 2015. február 2. – 2016. január 31. közötti időszakra.

babakotveny kamata 3 szazalek
Babakötvény állampapírok kamata 2015. február 2-től. Forrás: allampapir.hu

 

Most akkor érdemes babakötvénybe fektetni vagy sem?

Persze lehet hangsúlyozni, hogy ez a 3 % garantált, meg banki kamatoknál sokkal jobb, meg kamatadó, kamateho mentes. Olyan ez mintha egy alacsony 150 cm –es embert törpéhez hasonlítanánk és azt mondanánk, hogy milyen magas. Azért egy jó gyermek megtakarításnak illik ennél többet hoznia.

Szinte minden gyermek megtakarítási tárgyaláson szóba kerül a babakötvény. És minden szülőnek azt ajánlom, hogy nyissa is meg a start értékpapír számlát. Hiszen, ha csak az életkezdési támogatást vezetik rá, akkor is jobban jár gyermeke. Erről már írtam korábban egy bejegyzést Mit kezdhet egy szülő a babakötvénnyel címmel.

Sikeres a babakötvény?

A nagy sikerűnek beharangozott állami babakötvényt azért én nem tekintem akkora sikernek. Decemberben a világgazdaság online hírportálon olvastam egy cikket mely ezzel kapcsolatos számadatokat tartalmazott.
Nézzünk a számok mögé!
2014. decemberében a babakötvény állomány 10,5 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Államkincstárnál december 10-én már 63.578 darab start értékpapír számlát vezettek.
Vagyis ha az állományt elosztjuk a számlák számával, akkor megkapjuk, hogy  egy átlagos start értékpapír számlán 165.000.-forint van. Ebből a kezdeti 42.500 forint plusz annak némi kamatát az állam tette hozzá. Vagyis az átlagos szülői megtakarítás csupán 100.000.-Ft körüli a számlán.
Ha még kivesszük azt a gondos szülőt (neki azért ajánlottam volna, hogy előtte olvassa el a babakötvény buktatói cikkemet), aki egymaga 100 milliót fektetett be gyermekének ebbe a megtakarításban, meg azt a kb. 2 %-ot akik egymillió forint feletti egyenleggel rendelkeznek még alacsonyabb átlagösszeget kapunk.

Babakötvény = szegények gyermek megtakarítása

Az alacsony átlagállományból azt szűröm le, hogy a babakötvény állampapírral megoldást nyújtott az állam a szegényeknek, akik alacsony összeget, és rendszertelenül tudnak megtakarítani gyermekük számára.

Ez a megtakarítási forma a szegényebbek gyermek megtakarítása.

Tapasztalataim alapján, ha valaki komolyan gondolja és tényleg tőkét akar gyűjteni gyermekének, azért azt nem az államnál oldja meg.

Ha tetszett a cikk kattints a kék gombra!

hlajos

ha valaki komolyan gondolja és tényleg tőkét akar gyűjteni, az még mindig ezzel jár a legjobban ahogy azt a mellékelt ábra mutatja

a probléma inkább ott van, hogy az embereknek nem szempont az ilyen jellegű megtakarítás, mert mondjuk a saját nyugállományuk sincs még kimatekozva

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük