Gyermek előtakarékosság

5 árulkodó jel, hogy nem gondoskodsz megfelelően gyermeked jövőjéről

Egy gyermek jövőjét elsősorban a szülői hozzáállás határozza meg.

Könnyebb idegen nyelvet tanulni, ha a szülők tudják a nyelvórákat fizetni, könnyebb diplomát szerezni, ha mellette nem diákmunkával kell gyermeknek fenntartani magát, könnyebb saját otthon vásárolni szülői segítséggel, mint anélkül.
Hiába tudják a szülők ezeket, sokan egyáltalán nem, vagy csak kevés pénzt gyűjtenek gyermeküknek.
Összeszedtem azt a 5 biztos jelet, ami mutatja, hogy a szülők nem gondoskodnak megfelelően gyermekük jövőjéről!

1. Olyan pici még a gyerek, korai még pénzt gyűjteni, bőven van még idő.

óra ketyeg
Az óra ketyeg, az idő telik…

Majd holnap, majd a következő fizetésből, majd ha letelik a hitel, majd ha több lesz a fizetésünk, majd ha anya visszamegy dolgozni, majd ..mindig máskor. Azt tudnod kell, hogy minél hamarabb kezded el a gyermek előtakarékosság gyűjtését, annál kevesebbet kell félretenned havonta. Érdemes már gyermeked születésekor elindítani, és hozzászoktatnod magad, hogy a családi pótlék az Ő pénze és az Őt illeti. Azért is érdemes újszülött érkezésekor elindítani az előtakarékosságot, mert hosszabb távú befektetések esetén összeállíthatunk olyan portfóliót is, mellyel kimagasló hozamot lehet elérni.

2. Nem a megfelelő gyermek előtakarékosság formát választod

Rablás
Rablás

Befőttesüvegben, párnacihában, malacperselyben vagy sima bankszámlán tartod a pénzt? Azon túl, hogy az értékéből folyamatosan veszít, ki van téve más veszélyeknek is. Egy betörés, lakástűz esetén az összes gyermek előtakarékosság odaveszett.
Folyószámlán pedig azért nem érdemes nagyobb összeget tartani, mert szinte semmit sem kamatozik.

 

3. Keveset tudnál csak megtakarítani, és úgy gondolod, kis összegekből sosem fog elég pénz összegyűlni?

Ha szerinted havi 5-15 ezer forint spórolásból sosem lesznek millióid, gondold újra! Csak egy egyszerű példa: aki havonta a családi pótlék összegét, 12 ezer forintot hajlandó félretenni 18 éven keresztül az közel 7 millió forintot gyűjthet össze gyermek előtakarékosságban. Ha megfelelő időben elkezdesz ilyen kisebb összeget félretenni, akkor nem albérletben, hanem akár saját otthonban is elkezdheti önálló életét gyermeked.

4. Feltöröd a gyermek előtakarékosságod jelenleg fontosnak gondolt célokért?

Mindig valami közbejön. Szerinted hány devizahiteles vette fel idő előtt hosszú távú megtakarításait azért, hogy devizahitelét végtörlessze?
A gyermek előtakarékosság olyan befektetés, ami csak gyermeked jövőjét szolgálhatja, tehát csak olyan esetben nyúlj hozzá lejárata előtt, ha valóban a gyermeked jövőjére fordítod, olyan célra amelyből hosszú távon profitál és jobbá teszi életét.

5. Minek gyermek előtakarékosság, az állam megoldja a taníttatás?

Még sok emberben az a tudat él, hogy első diplomát megszerzésének költségeit majd az állam fizeti. Ébresztő! A versenyképes szakképzésben résztvevők (mérnök, informatikus, közgazdász) nagy része már ma is keményen fizeti a tandíjat. Arról nem is beszélve, hogy tandíjon kívül lakni is kell valahol, közlekedni, enni. Ezek havi akár havi 90 ezer költséget is jelentenek (Erről már írtam egy cikket – mennyibe kerül egy gyermek felnevelése címmel).
„Az állam támogatja az első lakáshoz jutást„ gondolják sokan, de az igazság az, hogy ezek a támogatások olyan csekély mértékűek, hogy csak ebből nem lesz gyermekednek lakása.

Ha tetszik a bejegyzés, kattints a kék gombra!

ITT!

 

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük