Megfeleződött a Babakötvény kamata

Durva kamatvágás a babakötvénynél

kamatvágás2
Babakötvény – Durva kamatvágás

2014. december 2-án az addigi 8,7%-ról drasztikusan 4,7%-ra csökkent a babakötvény 2032S sorozatú állampapír kamata!

Mi okozta ezt a nagy arányú csökkenést?

A Babakötvényről

2013. december 2-án bocsájtották ki a babakötvény állampapír első sorozatát, melybe a 2014. február 1. előtt született gyermekek szülei fektethetik gyermekük jövőjére félretett megtakarításukat.

Ezt követően minden év februárjában (2014-ben a második, 2015-ben a harmadik, és így tovább…) az állam újabb babakötvény sorozatot bocsájt ki, melybe mindig az adott év február 1. után született és a következő év január 31-ig megszületett gyermekek start értékpapír számlán elhelyezett megtakarításokat fektetik.

A babakötvény kamatozása

Évente változó, mértéke minden évben megegyezik az előző évi KSH fogyasztói árindex (infláció) változással + 3% kamatprémiummal.

Mi a babakötvény kamatcsökkenésének az oka?

Meglepő módon a rezsicsökkentés, melynek komoly infláció csökkentő hatása volt.

Amíg 2012-ben az infláció mértéke 5,7%  volt, a rezsicsökkentés hatására 2013-ban az éves infláció  1,7%-ra csökkent.

Ehhez hozzájön a 3 % kamatprémium, ami kiadja a 4,7 %-os kamatot.

babakotveny hozam 20141202-tol
Babakötvény állampapír kamata

Mi várható a továbbiakban?

A KSH szerint 2014. novemberében 0,7%-kal csökkentek a fogyasztói árak az előző évhez képest (forrás), ráadásul decemberben az üzemanyagárak  drasztikusan tovább csökkentek.
Ennek megfelelően 2014-ben fogyasztói árindex változás 0% alatt lesz, vagyis nem emelkedtek, hanem csökkentek a fogyasztói árak.
Ilyen esetben a babakötvény állampapírok kamata újból csökkenni fog, méghozzá 3%-ra  sorozatonként az alábbi időpontokban:

Van jobb megoldás gyermek megtakarításra!

Egyre több szülő veszi észre, hogy a nagy kormányzati propagandával bevezetett babakötvény, valójában csak az államnak jó. A babakötvény buktatóiról már korábban itt írtam.
Ha szülőként szeretnél gyermekednek jobb hozamú, megfelelő gyermek megtakarítást, ami igazodik pénztárcátokhoz és elképzelésetekhez, szívesen segítek megtalálni a legjobb megoldást. Gyermek megtakarítási tanácsadást itt tudsz kérni > >

Ha tetszett a bejegyzés kattints a tetszik gombra.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük