Gyermeked hol fog lakni? 5. rész

Miért kell gyermek megtakarítás 5. rész (utolsó)

 

Számtalan ügyfélnél felmerült már az alábbi két dolog:

  1. Mi van akkor, ha a gyermeke ösztöndíjas lesz, és még sem kell a felsőfokú tanulásért fizetni? Mi lesz az összegyűjtött megtakarítással?
  2. Ha a gyermek nem akar tovább tanulni, akkor hiába gyűjtök neki pénzt a tandíjára?

Ezekben az esetben ott a másik legjelentősebb cél, amiben gyermekednek is a Te anyagi segítségedre van szüksége!

 

Ház homokban
Ház homokban

Önálló otthon, a saját lakás megteremtése.

Nézzünk egy kicsit magunkba. Mi Magyarok hagyományaink alapján olyanok vagyunk, hogy akkor érezzük jól magunkat, ha saját ingatlanban lakhatunk. Éppen ezért nálunk a lakóingatlanok 90 %-a magántulajdonban van.

Aztán ami még jellemző ránk, azt sem igazán tartjuk jónak, és egészségesnek, ha több generáció lakik egy fedél alatt. Nem hiába van felénk az a nagyon sok anyós vicc.

 

Saját sztori.  Amikor 18 éve megnősültem, néhány hétre rá anyósom egy mondatot így kezdett: „Nem akarok a dolgotokba beleszólni, de….” Na akkor tisztelettudóan megkértem, hogy ha nem akar beleszólni, akkor NE SZÓLJON BELE. Akkor elástuk a csatabárdot, azóta csak néha villan fel egy egy kis időre, ha mégis bele akar a dolgainkba szólni.

Na, akkor beszéljünk a lakáscélról. Hogyan néz ki egy lakásfinanszírozás?

Vegyünk például egy 10.000.000.- Ft-os lakást. (Kisebb településen, ennyiért már akár házat is lehet venni, nagyvárosban közepes lakást, megyeszékhelyen ill. fővárosban pedig egy kis lakást)

FIGYELEM! Mai ár, egyáltalán nem biztos, hogy gyermekednek ennyiből lehet lakást venni!

Hogyan lehet ma megvenni egy tízmillió forint értékű ingatlant?

1. Készpénzért

Akkor, ha a szülő összegyűjtötte a rávalót és rendelkezésre áll a teljes összeg. Ez a legegyszerűbb, csak ki kell választani az ingatlant. (Itt megjegyzem, ha 10 millió rendelkezésre áll, általában 15-20 milliós lakást akar a gyermek. Tehát elég ritka a készpénzes vásárlás)

2. Készpénz + bankhitelből

A szülő gyűjtött, de nem eleget. Ebben az esetben az a megoldás szokott működni, hogy részben önerő plusz bankhitel (esetleg támogatás). A minimális önerőnek legalább 30%-nak kell 7 millió forint hitel törlesztő részletelenni. Így 3 millió forint önerő mellé, 7 millió Ft hitelt lehet felvenni, feltéve, ha a hitelfelvevő jövedelme megfelelő, vagyis hitelképes. A havi törlesztő részlet összegét a visszafizetés futamideje és a kamat mértéke határozza meg.  A mellékelt tábla mutatja, hogyan alakul a törlesztés különböző futamidő és különböző kamat mellett.  Ha vesszük egy példát: 20 évre és 8% kamattal tud hitelt felvenni, kiszámoljuk (58551 Ft x 240 hónap) megdöbbenve fogod tapasztalni, hogy több mint 14.000.000 millió forintot kell visszafizetni a 7 millió hitelért. A lakás így 17 millióba fog kerülni!
Megjegyzés: figyelmen kívül hagytuk, hogy az ingatlan vásárlásakor a kapcsolódó költségekre rendelkezésre kell állnia min. 500.000.-Ft-nak (ügyvédi díj, illeték, banki kezdő költségek stb.). Ezen kívül a hitel mértéke is bármikor módosulhat a futamidő alatt (sajnos már értünk meg olyat, hogy duplájára emelkedett a törlesztő részlet az indulóhoz képest, lásd devizahitel).

3. Teljes összeg bankhitelből

Akkor ha nincs önerő. Ilyen finanszírozás is létezik, ennek is feltétele, hogy hitelképes legyen az adós. A másik ugyanilyen fontos feltétel, hogy a vásárolt lakáson kívül egy plusz fedezetet kell biztosítani. Ez a legtöbb esetben a szülők ingatlana szokott lenni! Ha viszont a törlesztést gyermek nem tudja pontosan teljesíteni, a bank 3 hónap elmaradás után felmondja a hitelt, és a fedezetül felajánlott bármelyik ingatlant, vagy akár mindkettőt elveszi! Ez nagyon kemény, mivel a szülő is elveszítheti a lakását! Ha indítasz gyermek megtakarítást, ezt könnyedén el tudod kerülni.

ID-10070973Ha reménytelennek látod a helyzetet, hogy nem tudsz annyi pénzt gyűjteni gyermekednek, hogy készpénzért vegyetek neki lakást, akkor is érdemes megtakarítást indítanod.

Ne feledd, ha csak 1-2 millió forintot tudsz gyűjteni neki, akkor is könnyebb helyzetben lesz, mintha az sem lenne, arról nem beszélve, hogy a hasonlók vonzzák egymást. Megtalálhatja a párját, akivel önálló otthont szeretnének, és ha neki is csak annyi lesz, már nem kell a szülői ingatlan fedezetként felajánlani. 1-2 milliót, meg akár havi 5 ezer forintból is kényelmesen össze lehet gyűjteni.

Ha szeretnél gyermekednek megtakarítást és biztosan jót akarsz választani, itt tudok segíteni > >

Miért kell gyermek megtakarítás főoldal > >

Előző 4. rész Mikor teremted elő a tandíjat