Elfüstölt, elpiált gyermekjövő

Gyermek előtakarékosság

Volt egy érdekes tárgyalásom egy NEMÜGYFÉLLEL (*). Megjegyzem, nagyon jól összebratyiztunk. Az első percben megkínált sörrel, amit inkább egy pohár vízre váltottam.

2 éves csemetéje jövőjéről, egy gyermek előtakarékosság-ról beszélgettünk. Amikor arra kérdeztem, hogy mennyit tud és akar kislánya jövőjére havonta megtakarítani azt válaszolta:

Sör és cigi
Sör és cigi

„Figyelj ide. Apám lakásában élünk hárman. Soha nem tudtam megtakarítani, ezért is lakunk az ő kérójában. Havonta keresek 95 ezret. Az asszony kap 46 ezret, családi pótlék 12 ezer. A rezsit ki kell fizetni.

Nem költünk semmi feleslegesre. Naponta már csak egy doboz cigit szívok, meg 2-3 sört iszok, mert többre nincs pénzünk. Értsd meg, bármennyire szeretnék, nem tudok a gyereknek megtakarítani.”

MEGÉRTETTEM és barátsággal elköszöntem, hiszen felismertem, hogy Ő a tipikus NEMÜGYFÉL.

Gyermekjövő zátonyra futott

Véleményem, aki dohányra és alkoholra el tud költeni havonta 30 ezret, majd ezek után azt mondja, hogy gyermeke jövőjére nem tud egy fillért sem megtakarítani, annak értékrendje egy kicsit elcsúszott.

Ha heteket, hónapokat is beszélgetnénk, akkor sem tudnám meggyőzni arról, hogy gyermeke jövője az Ő gondoskodásától függ.

Így gyermekének minőségi taníttatása, versenyképes tudás megszerzésének esélye minimálisra csökkent. (mivel ezek egyre inkább a fizetős kategóriába tartoznak)

Gyermeke lakása felnőtt korában hogyan lesz megoldva? Szülői segítséggel? Ugyan már, ha a szülők sem a sajátjukban laknak, akkor kihalásos alapon, majd talán megöröklik úgy 50 évesen a nagyszülőkét. Addig marad a szülőkkel egy fedél alatt, vagy talán az albérlet. Mert szülői segítség nélkül a gyermekjövő nincs megoldva. Még önerőt is nagyon nehéz gyűjteni, ami ugyebár egy lakásvásárlásnál, ha hitellel is szeretnénk megoldani, alapfeltétel, hogy legyen.

Gyermekjövő helyett lecsúszott családi modell

A legfőbb gond pedig ott lesz, ha gyermeke lemásolja a máról-hónapra élünk modellt szüleiről. Amit félő, hogy Ő is továbbad gyermekének.

És a társadalmi kasztjából, a középszerű közegből soha nem tud kilépni, soha nem tud előrébb jutni, hanem inkább lefelé csúszik.

Mindez azért, mert apa elfüstölte és elitta gyermeke jövőjét.

 

(*) NEMÜGYFÉL leírása: Tipikusan úgy néz ki, mint egy ügyfél. Ügyfélhez hasonló paraméterekkel rendelkezik, mivel szüksége van a szolgáltatásra, vagy termékre, viszont valamilyen kifogást mindig talál arra, hogy miért nincs rá igénye, vagy lehetősége és ezért, soha nem lesz belőle ügyfél.

(kép forrása: http://www.pinterest.com/pin/426786502159637780/)

Ha tetszett, oszd meg!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük