A Babakötvény államosítása nem jött be

A Babakötvények start számlává alakítása drasztikusan visszaesett

2005. december 31. után született gyermekek után az állam automatikusan 42.500 forinttal egy életkezdési számlát nyit, melynek közismert neve babakötvény. Erről a szülők megkapják az értesítést, semmi teendőjük nincs. Azok akik úgy gondolják, hogy ehhez szeretnének további megtakarításokat gyűjteni gyermekük számára Start számlát kell nyitniuk. A start számlára átvezetik kezdő tőkének a babakötvény összegét, majd ehhez a szülők – 2012. októbertől más hozzátartozók is – bármekkora összeget elhelyezhetnek.

Tavaly októbertől viszont Start számlát csak az államkincstárnál lehet megnyitni. Azonban hiába kínál az állam a bankoknál kedvezőbb kamatozású lehetőséget, az államnál nyitott start számlák száma rendkívüli módon csökkent.

Tavaly 60% volt a start számlák aránya

2012. első négy hónapjában 30.839 kisbaba született és kapta meg életkezdési támogatásként babakötvényét. A szülők 60 %-a helyezte át gyermekének babakötvényét banknál ill. takarékszövetkezetnél kezelt start számlára. A start számlákra befektetett összeg pedig meghaladta a 930 millió Forintot.

Idén 10% a start számlák aránya

2013. első négy hónapjában 29.977 baba született (köztük az én kisebbik lányom is 🙂 ). Az idei babakötvények mindössze 10 %-a került át az államkincstárhoz start számlára. Ami még drasztikusabb, hogy az idei befektetések 160 millió forintot tettek csak ki.

Miért ilyen alacsony a start számla nyitási kedv?

Ennek számos oka lehet.

  • Az egyik legfőbb ok a kényelem.

Amíg pénzintézeteknél lehetett start számlát nyitni, a legközelebbi nagyobb településen egy takarékszövetkezetnél, vagy banknál ezt a szülő könnyen megnyitotta. Arról nem is beszélve, hogy egyes pénzintézetek ügynökökkel is dolgoztak, így sokszor az ügyfélhez házhoz jött a start számla nyitási lehetőség.

Ma nehezebb elérni, mivel az államkincstár fiókhálózata sokkal kisebb. Leginkább csak megyeszékhelyen találhatók, bár folyamatosa nyitnak új forgalmazási pontokat. Ezen kívül új kezdeményezés, hogy rendezvényeken pl. baba-expónkon is megjelennek standokkal. De ez még mindig nem olyan hatékony, mint amikor az ügynökök az otthonukban keresték fel a potenciális ügyfeleket.

  • A bizalom hiánya

Ma még élénken él az emberek tudatában a magánnyugdíjpénztárak államosítása. A start számlák államosítása valahogy a közvélemény számára mutat némi párhuzamot az előzővel.

Szülőként nem szeretném, hogy az állam lássa, hogy mekkora tőkét gyűjtök gyermekem számára. Arról nem is beszélve, ha majd egyetemre akar menni, és szeretne állami finanszírozású helyre bejutni (bár mire Ő oda megy, már nem hiszem hogy lesz ilyen) akkor csak egy gombnyomás lesz a hatóság részéről ellenőrizni, hogy van-e erre a gyerkőcnek pénze. Ha van, akkor fizessen.

  • Korlátok

A start számlán felhalmozott tőke hozzáférésnek olyan korlátai vannak, amit nem biztos, hogy érdemes bevállalni.

  1. Csak a gyermek veheti fel. Mi van ha „megbolondul”, belép egy szektába, kábítószeres lesz, vagy megromlik a viszonyunk. Én akarom eldönteni 18 éves korában, hogy Ő vegye fel, vagy inkább én.
  2. Csak 18 éves kora után használható fel. És ha 15 évesen külföldi középiskolára kell a pénz?
  3. Csak meghatározott célra használható fel. (tanulmányok, lakhatás, pályakezdés, gyermekvállalás feltételeinek megteremtése, jogszabályban meghatározott más cél). Alapesetben ezekre szeretnénk felhasználni. DE! Mi van, ha mégsem erre kell a pénz.

További 17 fontos kérdésé és válasz a babakötvényről a babakötvény, start számla bejegyzésben > >

Ha az államkincstárnál nyitható start számla helyett szeretnél kedvezőbb, rugalmasabb, személyes céljaidnak megfelelő gyermek megtakarítást találni itt tudok segíteni > >

Lajos

Úgy látom kedves Máté, hogy nálad a bizalom hiánya dominál. Valóban nem a legjobb megoldás gyermek megtakarításod az államnál gyűjteni, remélem Neked sikerült jól választani.

Lajos

A start-számlának nincs költsége (0 Ft). Az új feltételekkel érdemes már start-számlát nyitni. Erről rövidesen írok egy bejegyzést.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük